گرفتن مرخصی بدون حقوق چه شرایطی دارد
. مشاهده 1158 
گرفتن مرخصی بدون حقوق چه شرایطی دارد؟
ایام مرخصی یکی از موضوعات حیاتی و حایز اهمیت در طول خدمت کارمندان به شمارمیرود که استفاده از آن به اشکال متعدد و با داشتن شرایطی در قانون دیده شده است.
به گزارش خبرنگار تعاون و اشتغال ایسنا،به استناد ماده 49 قانون استخدامکشوری و ماده 26 قانون مقررات استخدامی شرکتهای دولتی، همه کارمندان رسمی و ثابتمیتوانند از مرخصی بدون حقوق استفاده کنند؛ برابر قوانین و مقررات استخدامی کشور،مرخصی استحقاقی، مرخصی استعلاجی، مرخصی بدون حقوق و مرخصی ساعتی از انواع مرخصیهایپیش بینی شده برای کارمندان به شمار می رود و طبعا اطلاع کامل کارمندان از چگونگیدریافت مرخصی و شرایط آن در جلوگیری از مواجه با کسر کار، غیبت و پارهای از مشکلاتاداری نظیر بیمه و حقوق و دستمزد موثر و ضروری است.
در این بین مرخصی بدون حقوق یکی از انواع مرخصیها به شمار میرود و اعطای آناعم از نیاز شخصی یا ادامه تحصیل از طریق درخواست رسمی کارمند و ارائه آن به واحدمربوطه امکانپذیر است.
در این نوع مرخصی با وجود آنکه کارمند حقوقی دریافت نمیکند می تواند از کمکهزینهها و پاداش پایان خدمت استفاده کند. اما شرایط دریافت مرخصی بدون حقوق چیست؟
طبق ماده ۳۵ آیین نامه مرخصیها موضوع ماده ۸۴ قانون مدیریت خدمات کشوری، کارمندباید تقاضا نامه استفاده از مرخصی بدون حقوق را با ذکر علت و مدت آن توسط مدیر واحدبه سازمان متبوع ارسال کند تا تصمیم لازم را در این خصوص اتخاذ و در صورت موافقت،حکم مرخصی بدون استفاده از حقوق را با رعایت تبصره یک ماده ۸۴ قانون مدیریت خدماتکشوری صادر کنند، همچنین طبق ماده ۳۶ این آیین نامه، مرخصی بدون حقوق کارمندانپیمانی متناسب با مدت قرارداد حداکثر تا پایان قرارداد و با رعایت سقف مقرر درقانون امکان پذیر است.
ماده 49 قانون استخدام کشوری
برابر تبصره 2 ماده 49 قانون استخدام کشوری مستخدم رسمی دولت می تواند در طولخدمت خود با موافقت وزارتخانه یا اداره و موسسه متبوع از مرخصی بدون حقوق استفادهکند.
اعطای مرخصی مزبور اگر برای مدتی بیش از یک سال متوالی باشد، موکول به جلبموافقت سازمان امور اداری و استخدامی کشور نیز خواهد بود اما محفوظ ماندن پستسازمانی مستخدم رسمی در مدتی که از مرخصی بدون حقوق استفاده می کند، الزامی نیست ودر صورتی که پس از پایان دوران مرخصی پست مناسب برای ارجاع به مستخدم مذکور موجودنباشد به حال آماده به خدمت درمیآید.
ماده 84 قانون مدیریت خدمات کشوری
بر اساس تبصره یک ماده 84 قانون مدیریت خدمات کشوری نیز، کارمندان دستگاههایاجرایی می توانند در طول مدت خدمت خود با موافقت دستگاه ذیربط حداکثر سه سال ازمرخصی بدون حقوق استفاده کنند و در صورتی که کسب مرخصی برای ادامه تحصیلات عالیتخصصی در رشته مربوط به شغل کارمندان باشد تا مدت دو سال قابل افزایش خواهد بود.
همچنین بر اساس تبصره 4 همین ماده، کارمندان زن نیز که همسر آنها در ماموریت بهسر می برند می توانند تا پایان مأموریت حداکثر به مدت شش سال از مرخصی بدون حقوقاستفاده کنند.
به موجب ماده ۳۴ آیین نامه مرخصیها موضوع ماده ۸۴ قانون مدیریت خدمات کشوری،استفاده از مرخصی بدون حقوق در دوره آزمایشی ممنوع است مگر در برخی موارد از جملهاینکه کارمند استحقاق مرخصی نداشته و احتیاجش به استفاده از مرخصی مسلم شود، قصدادامه تحصیل داشته باشد و مدارک لازم را ارائه دهد یا اینکه ناگزیر باشد به اتفاقهمسرش به خارج از محل خدمت خود مسافرت کند.
آیین نامه استخدام پیمانی
به موجب - ماده 13 آیین نامه استخدام پیمانی - موضوع تبصره ماده 6 قانون استخدامکشوری نیز مستخدمین پیمانی میتوانند در صورت نیاز با موافقت دستگاه استخدام کنندههر سال یکماه از مرخصی بدون حقوق استفاده کنند.
به گزارش ایسنا،علیرغم پیش بینی مرخصی بدون حقوق در کنار مرخصی های استحقاقیو استعلاجی در قانون و با وجود الزامات قانونی متعدد در مورد استفاده از مرخصی بدونحقوق برای کارمندان دولت، در هیچ یک از مواد پیشگفته مدت مرخصی بدون حقوق از لحاظبازنشستگی جزو سوابق خدمت افراد محسوب نمی شود؛ به عبارتی اگر کارمندی در طول خدمتخود مرخصی بدون حقوق گرفته باشد بسته به میزان ایام مرخصی از یکماه تا یکسال وبیشتر تاثیری در زمان بازنشستگی وی ندارد و جزو سابقه خدمتی او محاسبه نمی شود.
به موجب - ماده 39 قانون مدیرت خدمات کشوری - مدت مرخصی بدون حقوق جزو سابقهخدمت کارمندان محسوب نمیشود مگر اینکه در طی این مدت حق بیمه و کسور بازنشستگی سهمخود و کارفرما را از طریق دستگاه متبوع پرداخت کرده باشند که در این صورت مدت مزبوربه عنوان سابقه خدمت قابل قبول از لحاظ بازنشستگی و وظیفه دوره بازنشستگی قابلمحاسبه است.
اخیرا طی یک ابلاغیه جدید این مشکل برای کارمندان دولت برطرف شده است وکارمندانی که به دنبال محاسبه کسور ایام مرخصی بدون حقوق سالهای گذشته خود هستند میتوانند کسور مرخصیهای بدون حقوق خود را نقدا پرداخت کنند.
بر اساس ابلاغیه مذکور به دلیل درخواستهای مکرر و متعدد کارمندان جهت محاسبهکسور ایام مرخصی بدون حقوق سنوات گذشته خود، موضوع پرداخت نقدی ایام مرخصی برایبالا رفتن دریافتی دوران بازنشستگی پیش بینی و منوط به تایید مسوولان شده است وکارمندان می توانند با احتساب جریمه دیرکرد ایام مرخصی بدون حقوق خود تا پایانشهریورماه نسبت به پرداخت مبالغ مذکور اقدام کنند.
قانون کار ایران
به گزارش ایسنا، در قانون کار جمهوری اسلامی ایران نیز مرخصی بدون حقوق درمواردی پیش بینی شده است.
در ماده 67 قانون کار آمده است که هر کارگر حق دارد به منظور ادای فریضه حج واجبدر تمام مدت کار خویش فقط برای یک نوبت یک ماه به عنوان مرخصی استحقاقی یا مرخصیبدون حقوق استفاده کند.
البته به موجب ماده 16 قانون کار ایران، قرارداد کارگرانی که مطابق این قانون ازمرخصی تحصیلی یا دیگر مرخصیهای بدون حقوق یا مزد استفاده می کنند در طول مرخصی وبه مدت دو سال به حال تعلیق درمیآید اما مرخصی تحصیلی برای دو سال دیگر قابل تمدیداست.
در ماده 72 این قانون نیز نحوه استفاده از مرخصی بدون حقوق کارگران، مدت آن وشرایط برگشت آنها به کار پس از استفاده از مرخصی با توافقکتبی کارگر یا نمایندهقانونی او و کارفرما تعیین شده است.
|